Tuesday, 24 June 2014

Noodles in squid ink sauce - Fideus negres


 English:

This dish is simple, healthy and delicious.

500gr of noodles
3 squids (with their inks or 3 ink bags)
15 peeled prawns
A handful of clams
1l of fish stock
Parsley
Salt
Olive oil

Chopped and well mixed: 12 toasted almonds, 2 fried cloves of garlic, parsley, 1 roasted tomato, 1 fried slice of bread and 1 dried red pepper (previously blanched)

Put some oil in a paella pan over a medium heat high and toast the noodles slightly (be careful not to brown them) season with salt and set aside.
Clean and chop the squids. Take a pan and fry the squids and the prawns, add salt. Set aside.

Preheat the oven to 180ºC

Put the clams in a pot without water, over a medium-high heat (you can add a glass of white wine to boil them) until they open. Do not pour the water off. We will add it to the fish stock to boil the noodles.
Take the pan with the noodles in it and add the squids, the clams and the prawns. Stir.

Then, add the chopped mixture to the pan and toss well in the paella pan. Next add the fish stock and the ink. Stir. Let it boil.

Place the paella pan in the oven for a few minutes, until the liquid has been absorbed and the noodles start to brown slightly. Sprinkle with chopped parsley on top before serving.

The noodles develop a brilliant with intense taste.




Català:

Aquest, és un plat senzill, saludable i deliciós.

500gr de fideus
3 calamars (amb les seves tintes o 3 bossetes de tinta)
15 gambes pelades
Un grapat de cloïsses
1 litre de brou de peix
Julivert
Sal
Oli d'oliva

Picada: 12 ametlles torrades, 2 grans d'all fregits, julivert, 1 tomàquet escalivat, 1 llesca de pa fregit i 1 nyora (prèviament escaldada)


Posar oli en una paella i torrarem lleugerament els fideus (que no es cremin) hi tirarem sal i ho reservarem.
Netejarem i tallarem els calamars. En una altra paella i saltejarem els calamars i les gambes, ho salarem i ho reservarem.

Encendrem el forn a 180ºC

Posar les cloïsses en un pot sense aigua, a foc mig (es pot tirar un raig de vi blanc) i ho deixarem al foc fins que s'obrin. No llençarem l'aigua. La podrem afegir al brou de peix per bullir després els fideus.

Agafarem la paella on hi ha els fideus i hi tirarem els calamars, les cloïsses i les gambes. Remenarem.

Després hi tirarem la picada dins la paella i barrejarem bé. A continuació hi tirem el brou de peix i la tinta. Tot ben remenat i ho deixarem bullir.
Posarem la paella al forn durant uns minuts, fins que el caldo s'hagi absorbit i els fideus comencin a daurar lleugerament.

Abans de servir tirarem per sobre julivert picat.

Els fideus quedaran brillants i amb un intens sabor.