Sunday 14 July 2013

Aubergine mousse - Mousse d'escalivada



English:

Nothing better than a good mousse!!!



2 red peppers
1 onion (a big one)
1 aubergine (a big one)
4 eggs
1 cup of cream
½ cup of hot milk
½ cup of mayonnaise and 2 tablespoons of ketchup (mixed together)
Olive oil
Salt, black pepper and nutmeg



Preheat the oven to 210ºC; place the peppers, the aubergine and the onion on a baking sheet. Drizzle with olive oil and salt. Put them in the oven to cook and roast for 40 minutes. It is better to let them cool and then peel them; the skin will come of easily.

After that, put the peppers, the aubergine and the onion in a blender or food processor with the cream. Add the cup of hot milk mixed previously with the whisked eggs and sprinkle with salt, pepper and nutmeg and whisk a little more.

Take a soufflé dish and place some non- stick baking paper on the base.   
Pour the aubergine mixture in the soufflé dish.

Heat the oven and cook the mixture in a double- boiler for 50 minutes.
Let it cool. Remove the mousse from the dish and drizzle with the mayonnaise/ ketchup sauce.


This mousse tastes wonderful either cold or hot. If you prefer a hot mousse, then use a tomato sauce, which will compliment it very well!!!






Català:


Res millor que un bon mousse.


2 pebrots vermells
1 ceba grossa
1 albergínia gran
4 ous
1 got de crema llet
½ got de llet calenta
½ got de maionesa barrejada amb 2 cullerades de ketchup
Oli d’oliva
Sal, pebre i nou moscada


Encendrem el forn a 210ºC ; posarem els pebrots vermells , l’ albergínia i la ceba sobre un paper d’alumini. Hi tirarem oli pel damunt i ho salarem. Ho posarem en el forn a escalivar durant uns 40 minuts.

Els deixarem refredar un cop freds els pelarem i ho trinxarem amb el braç elèctric. Hi afegirem la crema de llet.
Després hi tirarem els ous batuts amb la llet calenta amb sal, pebre i nou moscada.

Agafarem un motlle per fer el mousse, hi posarem en el fons un paper antiadherent. I hi tirarem la barreja.
Ho posarem al forn, al bany maria durant 50 minuts.

Un cop fred ho deixarem refredar i ho desemmotllem. Ho cobrirem amb la salsa maionesa barrejada amb ketchup.



Aquest mousse tant és bo fred o calent. Si el volem menjar calent, hi tirarem per sobre salsa de tomàquet. Es complementen molt bé!!!

No comments:

Post a Comment